Νέα & Άρθρα

11η συνάντηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης κ Αυτοδιαχείρισης

11η συνάντηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης κ Αυτοδιαχείρισης

11η συνάντηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης κ Αυτοδιαχείρισης 

ατόμων με ρευματικά νοσήματα 

Η11η συνάντηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης κ Αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας .Θέμα της συνάντησης ήταν: Άλλες μέθοδοι προσέγγισης και διαχείρισης της πάθησης. Η ενότητα συντονίστηκε από την κα. Χρυστάλλα Καραϊσαρίδου, αντιπρόεδρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και ειδικευμένη δασκάλα  Johrei και Ikebana.  

Οι περισσότεροι νοσούντες έχουν καταφύγει κάποια στιγμή της ζωής τους σε αναζήτηση και δοκιμές ολιστικών και συμπληρωματικών τρόπων διαχείρισης του νοσήματός τους. Οι παρευρισκόμενοι της ομάδας μοιράστηκαν την εμπειρία που είχαν στη ζωή τους με τέτοιες μεθόδους. Η πλειονότητα των πασχόντων έχουν δοκιμάσει αρκετές τεχνικές για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους πέρα από τις συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές, άλλοτε με καλό αποτέλεσμα άλλοτε χωρίς.  

Υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής όλοι οι παρευρισκόμενοι ακούγοντας τις οδηγίες της εισηγήτριας βίωσαν μια άσκηση καθοδηγούμενης χαλάρωσης. Στο τέλος της άσκησης όλοι ένοιωθαν πιο γαλήνιοι και χαλαροί με την αναπνοή τους ελεύθερη.

Αναφέρονται ενδεικτικά μερικοί εναλλακτικοί μέθοδοι διαχείρισης της νόσου, Βελονισμός, ιάματα του μπαχ, βιοσυντονισμός, μέθοδος Σίλβα, ενεργειακές θεραπείες, αγιουβέρδα, κινεζική ιατρική, βοτανοθεραπεία, ομοιοπαθητική, reiki, πνευματικοί δρόμοι όπως το Τζορέι, γιόγκα, εναλλακτικοί γιατροί, μασάζ, σιάτσου, προσευχή, μάντρας, διαλογισμός, κ.α.

 

Οποιαδήποτε προσέγγιση είναι μονομερής και αφορά μεμονωμένα μόνο το σώμα ή μόνο το πνεύμα δεν έχει αποτέλεσμα! Το Πνεύμα επηρεάζει το σώμα και το αντίστροφο. Χρειαζόμαστε τεχνικές με  ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου , όπου με συστηματικότητα και επανάληψη θα έρθουν τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για τη σωματική υγεία.

Ο πρεσβευτής της νέας ιατρικής ο Δρ. Ρίκε Γκέερτ Χάμερ , διατύπωσε τη θεωρία για το μηχανισμό εμφάνισης όλων των καρκίνων και των ασθενειών, αποδεικνύοντας έτσι ότι όλες οι ασθένειες, όποιες και αν είναι αυτές (από την πιο καλοήθη ως την πιο σοβαρή), είναι αποτέλεσμα κάποιου σοκ ή στρες που το βιώσαμε χωρίς να το εκφράσουμε, και ενεργοποιούνται από τον εγκέφαλο, ως η τέλεια λύση για την εξασφάλιση της επιβίωσης. 

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την αιτία , τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να εξαλείψει την ανισορροπία την οποία βιώνει;

  • Να εκφράζουμε τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας,
  • Να τολμούμε  να αντιπαρατιθέμαστε  με τους  άλλους (με σεβασμό βέβαια),
  • Να αναγνωρίζουμε και να δεχόμαστε την πραγματικότητα όπως αυτή είναι. Οι πράξεις μας θα πρέπει  να είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα. 
  • Να  τελειώνουμε με  τις όποιες συναισθηματικές εκκρεμότητες έχουμε με τους άλλους,
  • Να συγχωρούμε.

Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε να ακούμε τα συναισθήματά μας, να τα αναγνωρίζουμε και να τα δεχόμαστε καθώς και να τα ευχαριστούμε που επαγρυπνούν για μας. Η έκφρασή τους  με τον κατάλληλο τρόπο, υπεύθυνα, χωρίς να αποδίδουμε στους άλλους την ευθύνη, θα μας οδηγήσει πολύ γρήγορα να ξαναβρούμε την ισορροπία μας. 

Ευχαριστούμε θερμά την ομιλήτρια μας κα Χρυστάλλα Καραϊσαρίδου

11η συνάντηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης κ Αυτοδιαχείρισης