Νέα & Άρθρα

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

“Γνωρίζοντας το νόσημά μου”

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α. Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα

Μέσα σε χαλαρό και ευχάριστο κλίμα κύλησε, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016,η 3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με θέμα: “Γνωρίζοντας το νόσημά μου”.

Ο Αρχίατρος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ρευματολόγος κος Κασίμος Δημήτρης, ομιλητής και συντονιστής της συνάντησης, απάντησε πρόθημα στις ερωτήσεις των μελών της ομάδας και έδωσε λύση στις απορίες τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε τους παράγοντες που επιδρούν για την εμφάνιση της νόσου (γενετικοί, κλιματολογικές συνθήκες, τρόπος ζωής κλπ) και έκανε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της φαρμακευτικής αγωγής που έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί και τι ισχύει σήμερα.

Επισήμανε, βέβαια, ότι επειδή ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά ανάλογα και επειδή, επίσης, η συγκεκριμένη νόσος έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να εμφανιστεί, καθώς και πολλές διαφορετικές βαθμίδες και τρόπους εξέλιξης, ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπισή της είναι η σωστή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Η επικοινωνία αυτή, ανέφερε, θα πρέπει να είναι ανθρώπινη και μοναδική, όσο μοναδική είναι και η κάθε περίπτωση αυτής της νόσου (με όσα κοινά γνωρίσματα μπορεί να παρουσιάζει από άτομο σε άτομο). Γι’ αυτό, θεωρεί πως, το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπισή της, είναι η επιλογή του ιατρού εκείνου, που θα αφουγκραστεί τις ιδιαιτερότητες της πάθησης στον κάθε ασθενή και θα μπορέσει να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχολογικά.      

Στις αναφορές που έγιναν από μέλη της ομάδας σε συγκεκριμένα σκευάσματα, συμβατικά και εναλλακτικά (εδώ η ομάδα εμφανίστηκε “διαβασμένη” και αποδείχθηκε ότι όλοι, λιγότερο ή περισσότερο ψάχνουν και ενημερώνονται γύρω από την πάθησή τους, πράγμα αναμφίβολα θεμιτό και χρήσιμο) για την ανακούφιση του “βουβού” πόνου και των συμπτωμάτων, ο κος Κασίμος απάντησε ότι, εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της πολυμορφίας της νόσου δεν υπάρχει “πανάκεια”. Οι συνεχείς έρευνες φέρνουν ολοένα καινούριες ουσίες, λιγότερο ή περισσότερο φαρμακευτικές, που δοκιμάζονται και μελετώνται τα αποτελέσματά τους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν παρενέργειες τις οποίες είναι απαραίτητο να ελέγχει – παρατηρεί ο ασθενής και να συζητά με τον ιατρό που τον παρακολουθεί. Για όλα τα παραπάνω, συστήνεται η χρήση επώνυμων σκευασμάτων, που υπόκεινται σε προδιαγραφές και υποστηρίζονται από αξιόπιστους φορείς.

Σε αυτό το σημείο, ο κος Κασίμος έδωσε μία ενδιαφέρουσα πληροφορία στην ομάδα σχετικά με έρευνες, ανά τον κόσμο, κατά τις οποίες μελετήθηκαν άτομα πάσχοντα από ρευματικά νοσήματα και βρέθηκε να εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης D.

Τέλος η ομάδα ενημερώθηκε για τους δύο δείκτες στους οποίους είναι απαραίτητο να αξιολογείται 1 έως 2 φορές το χρόνο, από τους θεράποντες ιατρούς, κάθε ασθενής πάσχων από ρευματικό νόσημα και αυτοί είναι: ο δείκτης HAQ (Health Assessment Questionnaire) Δείκτης Αξιολόγησης Υγείας και ο δείκτης DAS (Disease Activity Score) Δείκτης Ενεργητικότητας της Νόσου. Οι δείκτες αυτοί είναι χρήσιμοι και για τα ΚΕΠΑ.

Η συνάντηση έληξε με το συμπέρασμα, ότι η δύναμη του νου και της ψυχής μπορεί να γίνει το ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο φάρμακο για το κάθε είδους αυτοάνοσο (η μη) νόσημα, αφού όλα από εκεί ξεκινούν και από εκεί ελέγχονται.

Η ομάδα ευχαριστεί τον κύριο Δημήτρη Κασίμο για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.3η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

 

 

Η επόμενη συνάντησή μας έχει οριστεί για το Σάββατο 5 Μαρτίου, ώρα 11:30, στην οποία θα αναπτυχθεί το θέμα :

“Η επαφή με το θεράποντα”.< /strong>