Νέα & Άρθρα

3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Γνωρίζοντας το νόσημα μου

3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

     Η Τρίτη συνάντηση των μελών της ομάδας αυτοδιαχείρισης (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της ΕΡΕ.

     Το θέμα μας: Γνωρίζοντας το νόσημα μου Tα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνιες παθήσεις οι οποίες αφορούν σε άτομα όλων των ηλικιών επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητά τους. Συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος η πρωινή δυσκαμψία και το αίσθημα κατάπτωσης , σωματικής και ψυχολογικής, είναι μερικές από τις καθημερινές δύσκολες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το άτομο.

    Πόσα γνωρίζει όμως το ευρύ κοινό για τα ρευματικά νοσήματα; Η γνώση παίζει ρόλο εξαιρετικά σημαντικό καθώς οδηγεί καταρχήν σε μια έγκαιρη διάγνωση από τον ρευματολόγο που με την σειρά της επιτρέπει την αναλυτική ενημέρωση του ατόμου για τη νέα κατάσταση στη ζωή του. Πόσα γνωρίζουν τα ίδια τα άτομα που νοσούν ακόμη και μετά τη διάγνωση; Γνωρίζουν πώς να πληροφορηθούν, πώς και ποιον να ρωτήσουν. Έχει μεγάλη σημασία το άτομο που νοσεί να είναι ενημερωμένο σχετικά με τη συνολική διαχείριση του νοσήματος (φαρμακευτική αντιμετώπιση, τρόποι και τεχνικές διευκόλυνσης της καθημερινότητά του, αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία κ.α.) προκειμένου να μπορεί να προσαρμόσει το νόσημα στη ζωή του και όχι τη ζωή του στο νόσημα και να εξασφαλίσει ποιότητα ζωής και ισότιμη συμμετοχή.

     Εισηγητής μας ο κ. Κασίμος Δημήτρης, Ρευματολόγος, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθήνας, Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Οι ερωτήσεις πέφταν βροχή σε μια θεματική που όσο χρόνο και να είχαμε δεν ήταν αρκετός

Σε αναμονή με για το επόμενο μας θέμα: Η επαφή με το θεράποντα

3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ IMAG1502 IMAG1503 IMAG1504 IMAG1507 IMAG1511 IMAG1514 IMAG1516