Νέα & Άρθρα

6η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

6η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

6η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

Η άσκηση και τα ρευματικά νοσήματα, ήταν το θέμα της 6η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α. της ΕΛΕΑΝΑΣ. Ο κος Βασίλης Τσιαντής, εκπαιδευτής  στο Τάι – Τσι – Τσουάν, ήταν ο συντονιστής μίας όμορφης συζήτησης γύρω από τα οφέλη της άσκησης, στα άτομα με ρευματικά νοσήματα. Ενημέρωσε την ομάδα για τα είδη της άσκησης που ενδείκνυνται για τη βελτίωση της κινητικότητας και διαβεβαίωσε όλους ότι ακόμα και λίγη άσκηση είναι καλύτερη από το καθόλου! “Όταν ασκούμαστε” είπε χαρακτηριστικά, “δημιουργούνται περισσότερα τριχοειδή αγγεία μέσα στους μύες, τα οποία δίνουν τροφή στα οστά και τους μύες και διατηρούν υγιέστερο τόσο το εριστικό όσο και το μυικό μας σύστημα”.

Πρώτο στη λίστα των επιλογών έθεσε το περπάτημα, σαν την ευκολότερη και αμεσότερη δραστηριότητα που δεν απαιτεί (εκτός ενός ζευγαριού άνετων παπουτσιών) ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορεί να συνδυαστεί με την καθημερινή δραστηριότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κολύμπι, που είναι ιδανικό σαν άσκηση για την περίπτωση των ρευματικών νοσημάτων, αφού σχεδόν εκμηδενίζει τις αντιστάσεις και στερείται κραδασμών, αλλά απαιτεί κάποιον εξοπλισμό, κατάλληλο χώρο και αρκετό χρόνο. Το πιλάτες αποτελούν ακόμα μία εναλλακτική άσκηση. Αυστηρή προϋπόθεση σε όλα, είναι ο προπονητής να ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και να μπορεί ο ασκούμενος να ακολουθήσει το πρόγραμμα με άνεση και ασφάλεια.

Στη συνέχεια ο κος Τσιάντης αναφέρθηκε στο Τάι – Τσι – Τσουάν, πολεμική τέχνη που πρώτα από όλα βοηθάει την υγεία, μέσα από τη διαχείριση της ενέργειάς μας. Η τεχνική αυτής της άσκησης απαιτεί μικρές και αργές κινήσεις, μέσω των οποίων μαθαίνουμε το σώμα μας, δηλαδή, πώς να το νοιώθουμε και πώς να το κινούμε σύμφωνα με την επιθυμία μας. Τόνισε δε, ότι η κακή στάση του σώματος σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, είναι αυτή που πολύ συχνά προκαλεί πόνους και προβλήματα δυσκαμψίας. Το στήσιμο λοιπόν του σώματος και η σταθεροποίησή του, αποτελούν τα πρώτα μαθήματα στο Τάι – Τσι – Τσουάν. Στη συνέχεια μαθαίνονται οι κινήσεις και ο έλεγχος αυτών των κινήσεων και έτσι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες τραυματισμών. Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη και την εμφάνιση αποτελεσμάτων σε αυτή την εκγύμναση είναι η υπομονή, η οργάνωση και η μεθοδικότητα. Το Τάι – Τσι – Τσουάν περιλαμβάνει διαλογισμό με κίνηση, σε αντίθεση με τη γιόγκα που περιλαμβάνει διαλογισμό σε στάση.

Τέλος η ομάδα είχε τη χαρά να συμμετέχει με πράξη στην εκμάθηση πέντε βασικών θέσεων του Τάι – Τσι – Τσουάν. Μετά τον πρώτο δισταγμό, θέλησαν όλοι να δοκιμάσουν τις θέσεις που με απόλυτη ηρεμία έδειχνε ο προπονητής: Την όρθια θέση, τη θέση βύθισης, τη μπροστινή θέση, την πίσω θέση και τη θέση του ιππέα. Καθώς επίσης και κάποιες μεμονωμένες και χαρακτηριστικές ασκήσεις, που προτάθηκαν μάλιστα από τον προπονητή μας, για καθημερινή εφαρμογή – δοκιμή στο σπίτι.

Η ομάδα μας ευχαριστεί θερμά τον κο Τσιάντη, για την πολύτιμη ενημέρωση και την ανάλαφρη ατμόσφαιρα που δημιούργησε, με τις ασκήσεις και την ηρεμία του.

Σε αναμονή της σημαντικής “ψυχολογικής υποστήριξης”, που έρχεται στην επόμενη συνάντηση του Σαββάτου 16 Απριλίου 2016.

IMAG1847 IMAG1847 IMAG1848 IMAG1849 6η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α. IMAG1863