Νέα & Άρθρα

7η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

7η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

7η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

Η 7η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.(προγράμματος αυτοδιαχείρισης) ήταν αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και τη σχέση της με τις ρευματικές παθήσεις. Εισηγήτρια ήταν η κ Δάφνη Αρετάκη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του τομέα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν για λίγο να καταγράψουν τα ερωτήματα τους σε ένα χαρτί.

  • Τι θα ήθελα να ρωτήσω ένα ψυχολόγο;
  • Τι με προβληματίζει σε σχέση με την ψυχική υγεία;
  • Τι έχω ακούσει αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω;

Τα χαρτιά με τα ερωτήματα μαζεύτηκαν στο κέντρο και καθένας πήρε ξανά ένα χαρτί στα χέρια του και διάβασε φωναχτά την ερώτηση. Ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες μοιάζουν τελικά τόσο πολύ μεταξύ τους και προσπαθήσαμε να τις απαντήσουμε.

Συζητήσαμε για την κεντρικότητα της σχέσης μας με τους άλλους, για το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να βρεθούν νέες ισορροπίες μέσα στις οικογένειες και τις παρέες και για το ρόλο που μπορεί να παίξει ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.

βΜοιραστήκαμε τη δυσκολία της αμφιταλάντευσης ανάμεσα στο μαζί και το μόνος.. «Καλύτερα μόνος μου… Δεν θέλω να γίνομαι βάρος… Νιώθω ενοχλητική… Δεν έχω ανταπόκριση…» Αναρωτηθήκαμε πόσο έτοιμοι και ικανοί είναι οι άλλοι στο να μας συνοδεύσουν σε μια κρίση και σκεφτήκαμε κατά πόσο θα άξιζε να αντικαταστήσουμε το «αδιαφορούν» με το «δυσκολεύονται».

Συζητήσαμε για τις διαφορές τις συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας, για το τι είναι , που γίνεται, πόσο συχνά, πότε ολοκληρώνεται και το αν υπάρχει πιθανότητα να εξαρτηθούμε από το θεραπευτή. Συζητήσαμε επίσης για τη φαρμακευτική αγωγή. Πότε τη λαμβάνουμε, γιατί, σε τι λειτουργεί στην ψυχή ή το σώμα, μήπως απλά αυθυποβάλλομαι; Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα τέθηκαν από τα μέλη της ομάδας αυτοδιαχείρισης που μετά τα πρώτα λεπτά άρχισαν να ανασύρουν όλο και περισσότερους προβληματισμούς και σκέψεις.

Κλείνοντας η κ. Αρετάκη τόνισε την αξία της ικανότητας του να ζητάμε συμπαράσταση και βοήθεια και κάλεσε τα μέλη να αξιοποιήσουν και να γνωστοποιήσουν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ώστε να περάσουμε αυτό το δρόμο μαζί και πιο εύκολα.

Ευχαριστούμε θερμά την κ Αρετάκη Δάφνη

7η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.