Νέα & Άρθρα

8η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

8η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

8η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

Το Σάββατο 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε 8η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α..(πρόγραμμα εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα) της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Ένα θέμα που καίει, όχι μόνο τα άτομα που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα, αλλά και ένα πλήθος από νοσούντων άλλων κατηγοριών, κάλυψε  ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) κος Χρήστος Νάστας μιλώντας για:   Υπηρεσίες Πρόνοιας – ΚΕΠΑ – δικαιώματα  ΑΜΕΑ.  

Αρχικά αναφέρθηκε στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και την ιστοσελίδα τους στην οποία μπορεί να βρει κανείς κάθε πληροφορία σχετικά με τη δυνατότητά του να πιστοποιήσει κάποιο ποσοστό αναπηρίας (συγκεκριμένα, το παράρτημα του ΙΚΑ που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 181, στεγάζει την Κεντρική Υπηρεσία Αξιολόγησης). Μίλησε για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ποσοστά που επιτρέπουν την αναπηρική σύνταξη στο κάθε ταμείο (το γραφείο της πρόνοιας που υπάρχει σε κάθε δήμο, πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους για αυτά τα ποσοστά). Εξήγησε στην ομάδα, ότι τα ποσοστά υπολογίζονται με βάση κάποιον αλγόριθμο και όχι συνδυαστικά, σε περίπτωση ύπαρξης έτερης ασθένειας, που δικαιολογεί κάποιο ποσοστό. Κατά την παρουσία του ασθενούς για την αξιολόγηση, θα πρέπει να προσκομίζονται πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις (το πολύ προ τεσσάρων μηνών) και βεβαίωση – γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού που θα πιστοποιεί τη δυσχέρεια του ασθενούς (οι συμπληρωμένες από τον θεράποντα ιατρό φόρμες HAQ και DAS, που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενη συνάντηση της ομάδας, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικοί για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης).   

Κάποιο μέλος ανέφερε ένα έξτρα επίδομα στο ποσοστό αναπηρίας ανώτερο (έστω και λίγο) του 80%, όμως ο κος Νάστας εξήγησε και πάλι, ότι το ποσοστό 80% είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανέβει ( δηλαδή το δυσκολεύουν οι επιτροπές), ενώ θα πρέπει να υπάρχουν συμπτώματα παραπληγίας και σοβαρά προβλήματα όρασης που δεν επιτρέπουν στο άτομο να αυτοεξυπηρετηθεί, χρήζει δηλαδή της παρουσίας συνοδού. 

Τα ερωτήματα των μελών της ομάδας ήταν καταιγιστικά και ο κος Νάστας με προθυμία, χαμόγελο και άπειρη υπομονή, προσπαθούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις απορίες (που κάποιες στιγμές μάλιστα, επανέρχονταν οι ίδιες ξανά και ξανά). Η ομάδα ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κο Νάστα γι αυτή την υπομονή, γιατί τα θέματα ήταν γραφειοκρατικά, λίγο σύνθετα και τελείως άγνωστα στους περισσότερους.  

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτου ειδικότητας, μπορούν να  απευθύνονται και στις στρατιωτικές επιτροπές αξιολόγησης και συγκεκριμένα στην Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή, με πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Στις επιτροπές του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Αστυνομίας απευθύνονται μόνο οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών.  

Οι διευκολύνσεις μίας κάρτας αναπηρίας για το αυτοκίνητο και η ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, ήταν το επόμενο θέμα της συζήτησης. Όπως είπε ο κος Νάστας αυτό το δικαίωμα ισχύει, για το ποσοστό του 67%, για συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ το αυτοκίνητο πρέπει να είναι στο όνομα του ατόμου που έχει την αναπηρία. Μία “μαγική” μπλε καρτούλα επιτρέπει τη στάθμευση για αναπήρους και την ελεύθερη διέλευση από κάποια, μόνο, διόδια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την αποκτήσουν, καταθέτοντας στο Υπουργείο Συγκοινωνιών τα χαρτιά της αναπηρίας. Η κάρτα αυτή ισχύει και όταν το άτομο που έχει την αναπηρία είναι συνοδηγός.  

Το καλύτερο για την ομάδα φύλαξε για το τέλος ο ομιλητής. Με το νόμο 4331/άρθρο 4 του 2015 συστάθηκε ειδική επιτροπή που στις 13 Μαρτίου 2016 πέρασε όλες τις ρευματολογικές παθήσεις στην κατηγορία των χρόνιων παθήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο ασθενής απαλλάσσεται από τις συνεχείς τακτικές αξιολογήσεις από τις επιτροπές. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα για αύξηση των ποσοστών. Αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση.   

Πλήρως ενημερωμένη, εάν αναλογιστούμε τη στενότητα του χρόνου και το εύρος του θέματος, έφυγε η ομάδα από αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστεί θερμά τον ομιλητή της κο Χρήστο Νάστα και περιμένει την επόμενη συνάντηση το Σάββατο 21 Μαΐου 2015 με θέμα: Τρόποι διευκόλυνσης της καθημερινότητας

   8η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.