Νέα & Άρθρα

Συμμετοχή της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Τρικάλων σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α συμμετείχε στο ευρωπαϊκό εργο «Χτίζοντας μια Δημοκρατική Ευρώπη» (Building a Democratic Europe Together) του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» (Europe For Citizens), μέσω της υπεύθυνης του παραρτήματος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Τρικάλων κας. Ευαγγελίας Οικονομούλα. Η κα. Οικονομούλα συμμετείχε στο πρόγραμμα, δίνοντας συνέντευξη για την εμπειρία της ως μαθήτρια στα δύσκολα χρόνια της επταετίας. Ακόμη η κα. Οικονομούλα συμμετείχε στις υπόλοιπες πολλαπλασιαστικές εκδηλώσεις του προγράμματος μιλώντας και για το έργο και τις δράσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α σε Αθήνα και Λάρισα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ 

Κι εδώ μπορείτε να δείτε τις συνεντεύξεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Τι είναι το «Xτίζοντας μια Δημοκρατική Ευρώπη»

Μετά τη μετάβαση των χωρών της Νότιας Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1970 και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα σε δημοκρατικά συστήματα και τη δημοκρατική εξυγίανση, και προχωρώντας στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίστηκαν απειλητικά φαινόμενα στη Ευρωπαϊκή σκηνή: αντί της περαιτέρω εδραίωσης της δημοκρατίας, έχουν κερδίσει έδαφος ανελεύθερες και ακραίες πολιτικές τάσεις. Οι πολίτες φαίνεται να έχουν ξεχάσει τα ηθικά των παλαιότερων ολοκληρωτικών καθεστώτων και αδιαφορούν για τις πολιτικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών.Το έργο εξετάζει την συμμετοχή των πολιτών και τη δημοκρατική ιδιοκτησία σε 5 ευρωπαϊκές χώρες: στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Σλοβακία κατά την τελευταία δεκαετία ολοκληρωτικών καθεστώτων, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένους τομείς σε κάθε μία χώρα και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις βίντεο με ακτιβιστές που συμμετείχαν:1. αγώνας για την ελευθερία του λόγου, samizdat στην Ουγγαρία,2. συνδικάτα – Αλληλεγγύη στην Πολωνία,3. δημοκρατικά κινήματα με τη βοήθεια της Καθολικής και της Λουθηρανικής Εκκλησίας – στη Σλοβακία και τη Γερμανία,4. απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια – στην Ελλάδα.Ένας εθνικός και διακρατικός διάλογος των πολιτών αποσκοπεί στην προώθηση του ιστορικού και του αγώνα για τη δημοκρατία ενάντια στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και για το παρόν, τις σημερινές απειλές στα δημοκρατικά επιτεύγματα και τα δικαιώματα του πολίτη.

Το χάσμα μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, του εαυτού μας και του άλλου, μας καθιστά υπεύθυνο για το πώς θυμόμαστε το παρελθόν μας και πώς διαμορφώνουμε το μέλλον μας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες:

Building a Democratic Europe Together