Νέα & Άρθρα

9η συνάντηση του Προγράμματος εκπαίδευσης κ αυτοδιαχείρισης

9η συνάντηση του Προγράμματος εκπαίδευσης κ αυτοδιαχείρισης
ατόμων με ρευματικά νοσήματα

Διευκόλυνση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα

Η 9η συνάντηση  του Προγράμματος εκπαίδευσης κ αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας . Θέμα της συνάντησης: Διευκόλυνση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα .

Ομιλήτριες μας ήταν η Κα Πέττα Γεωργία Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας στο ΤΕΙ Αθήνας και η Κα Μιχαηλίδου Ελένη Εργοθεραπεύτρια στο ΓΝΑ ΚΑΤ , που απάντησαν σε πολλές από τις απορίες μας. 

Η κυρία Πέττα μας εξήγησε ότι η φυσικοθεραπεία δεν πονάει κι έχει στόχο να βελτιώσει τις κινήσεις μας είτε βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης (οξεία φάση) , είτε σε φάση ύφεσης (υποξεία φάση) . Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα για να αρχίσουμε φυσικοθεραπεία , αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστούν και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή . Σε περίοδο έξαρσης αποφεύγεται η ακινησία αλλά προτιμάμε απαλές μικρές κινήσεις οι οποίες οξυγονώνουν το μέλος και μειώνεται η φλεγμονή . Θα πρέπει να γίνεται πρόληψη της μεγαλύτερης καταπόνησης του μυοσκελετικού συστήματος αλλάζοντας τον τρόπο που κινούμαστε. Να εκπαιδευτούμε πως πρέπει να κινούμαστε ακόμη κι όταν είμαστε καλά. Να έχουμε σωστή εργονομία του χώρου μας και των επίπλων είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, είτε στη δουλειά. Να γίνεται σωστή συνεργασία του θεράποντα ιατρού με τους άλλους θεραπευτές και τον ασθενή. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι φυσικοθεραπείας όπως ο βελονισμός / λέιζερ/ υπέρηχοι/ τενς- ηλεκτρισμός/

Η κυρία Μηχαηλίδου μας μίλησε για το σημαντικό ρόλο της εργοθεραπείας και ότι ο κυριότερος στόχος της είναι η αυτοεξυπηρέτησή μας. Μας εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις ή κινήσεις οι οποίες να εναλλάσσονται με την ανάπαυση , η οποία βελτιώνει το επίπεδο ενέργειας. Γίνονται ασκήσεις μέσω των δραστηριοτήτων ,  στα όρια του πόνου και στο επιτρεπτό εύρος κίνησης της άρθρωσης. Υπάρχουν διάφορα βοηθήματα για τα σκεύη της κουζίνας, όπως επίσης και για το μπάνιο έτσι ώστε να μην καταπονίσουμε τις αρθρώσεις τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών.Η εργονομία εσωτερικών χώρων όπως το μπάνιο ή η κουζίνα διευκολύνει την συμμετοχή με αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη δύναμη και προσπάθεια κάτι που ισοδυναμεί με λιγότερη επιβάρυνση των αρθρώσεων, λιγότερο πόνο και κόπωση

Ακολουθούν οδηγίες συστάσεις για νοσούντες με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

  1. Αποφύγετε την καταπόνηση των αρθρώσεων σας, προσοχή η αποφυγή φόρτισης μιας άρθρωσης απαιτεί υπερβολική προσπάθεια συμμετοχής από μια άλλη.
  2. Ενεργοποιήστε το μυϊκό σας σύστημα για επίτευξη λειτουργικών και σταθερών θέσεων στις αρθρώσεις.
  3. Αποφύγετε τις θέσεις που ευνοούν την παραμόρφωση (σφιχτή περίσφιξη, στροφικές κινήσεις) και γενικώς θέσεις που ευνοούν την ωλένια απόκλιση
  4. Εκπαιδευτείτε στο άνοιγμα καπακιών με την παλάμη , χρησιμοποιήστε ειδικό ανοιχτήρι για τα μπουκάλια, προσαρμοσμένο μοχλό για πόμολο, μαχαίρι τύπου πίτσας.
  5. Η παραμονή στην ίδια στάση για πολύ ώρα ενισχύει την δυσκαμψία των αρθρώσεων και κόπωση των μυών, επιπλέον αποδυναμώνει τους συνδέσμους των αρθρώσεων .
  6. Επιβάλλεται συχνή αλλαγή θέσης, συχνά διαλείμματα κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων όπως γράψιμο, computer, κηπουρική ή πλέξιμο.
  7. Μην ξεκινάτε μία δραστηριότητα όταν είναι ανέφικτο να διακοπεί άμεσα.  Ένας έντονος πόνος ή υπερβολική κόπωση μπορεί να προκαλέσει  αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια σας.
  8. Προγραμματίστε όλες σας τις δραστηριότητες και καθορίστε τις προτεραιότητες .  Πρέπει να υπάρχει  ισορροπία ανάμεσα στην δραστηριοποίηση και ξεκούραση.

 

Μπορείτε να δείτε επίσης Εργοθεραπεία στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η φυσικοθεραπεία και η εργοθεραπεία δεν εντάσσονται στην εκπαίδευση των ιατρών. Καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο σωματείο ώστε να γίνει να γίνει ενημέρωση τους για να εκπαιδευτούν και να καταλάβουν την σημαντικότητα τους για τους νοσούντες.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μηχαηλίδου και την κυρία Πέττα για την συνεργασία τους

9η συ
νάντηση του Προγράμματος εκπαίδευσης κ αυτοδιαχείρισης9η συνάντηση του Προγράμματος εκπαίδευσης κ αυτοδιαχείρισης