Νέα & Άρθρα

Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση

Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση

Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση Αθήνα, 13 Μαΐου 2016

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με τη  συνεργασία του Ρευματολογικού Ιατρείου του ΠΓΝΑ «Λαϊκό» , στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ».

Οι ρευματικές παθήσεις που ταλαιπωρούν 2.500.000 άτομα  στην χώρα μας  και έχουν το μεγαλύτερο κόστος από όλες τις παθήσεις, αποτελούν μια σιωπηλή μάστιγα , τόνισαν όλοι οι ομιλητές, αφού με βάση σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, το 1/4 του ευρωπαϊκού πληθυσμού, περί τα 100 εκατομμύρια άτομα, πάσχει από κάποιο ρευματικό νόσημα. Μόνο από ρευματοειδή αρθρίτιδα πάσχει ένας στους 100 ανθρώπους - η νόσος μάλιστα είναι κυριολεκτικώς γένους… θηλυκού, αφού προσβάλλει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η θεραπευτική προσέγγιση του νοσούντα  με ρευματική νόσο επεσήμαναν  όλοι οι ομιλητές είναι πολυδιάστατη και δεν πρέπει να περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. Χρειάζεται συνδυασμό φαρμάκου, φυσικοθεραπείας, άσκησης, διατροφής , ψυχολογικής υποστήριξης, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των νοσούντων καθώς και αποτελεσματικής και βασισμένης σε αποδείξεις εκπαίδευσης για το πρόβλημά τους ως αναπόσπαστο και ζωτικό τμήμα της αντιμετώπισης της κατάστασής τους.

Σε κάθε περίπτωση, απώτερος στόχος των επιστημόνων δεν είναι άλλος από την εξατομίκευση της θεραπείας.

 Ευχαριστούμε θερμά την Eπικ. Καθ. Ρευματολογίας ΕΚΠΑ κα Μαρία Τεκτονίδου, τους Καθηγητές Ρευματολογίας – Ανοσολογίας ΕΚΠΑ  κ.κ.  Αθανάσιο Τζιούφα και Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο  και τον Ρευματολόγο κ. Δημήτρη Κασίμο, Γενικό Αρχίατρο  401 Γ.Σ.Ν.Α. Όλοι τους συνέβαλαν τόσο με τις παρουσιάσεις τους όσο και με τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα σας στην έγκυρη ενημέρωση όλων μας.

Την εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ κα Αθανασία Παππά

Παρακαλουθείστε την εκδήλωση και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους χορηγούς  της εκδήλωσης: Aenorasis , Bristol Myers Squibb &  Genesis Pharma, για τη υποστήριξή τους.