Νέα & Άρθρα

Hμερίδα Υπουργείου Υγείας: "Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών"

Hμερίδα Υπουργείου Υγείας: «Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών»

Hμερίδα Υπουργείου Υγείας: «Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών»

Στις 26 Απριλίου έγινε μια σημαντική ημερίδα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών«.

Οι άξονες που συζητήθηκαν ήταν:

Α) Λειτουργία γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών στα νοσοκομεία

Β) Λίστα χειρουργείων

Γ) Αποκεντρωμένες επιτροπές για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών

Δ) Διαφθορά στην υγεία

Ε) Ιατρικό λάθος, αστική ευθύνη, αμυντική ιατρική!

Αξίζει να τονίσουμε και να ξεχωρίσουμε δυο καλές πρακτικές

Η πρώτη έχει να κάνει με την λειτουργία γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στο οποίο το ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ξεχωρίζει κάνοντας εξαιρετικό έργο, δίνοντας λύση άμεσα στο μέτρο το δυνατόν, στα προβλήματα που προκύπτουν. Προϊστάμενος γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ο κύριος Σταύρος Κυριαζής!

Η δεύτερη καλή πρακτική έχει να κάνει με τη Λίστα Χειρουργείων. Είδαμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Λίστας που το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ξεχωρίζει με μια υβριδική εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε για τα επείγοντα, τακτικά κ.τ.λ. χειρουργεία με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών ο κύριος Υφαντής ( Καθηγητής Ψυχιατρικης , Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων) μας ανέπτυξε τον νέο νόμο για την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης της ψυχικής υγείας και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το πιο σημαντικό σημείο της ημερίδας ήταν όταν μας παρουσιάστηκε το Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς από τον κύριο Νίκο Ράπτη (Δικηγόρο). Μέσα από τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε όλο το Σχέδιο!

Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει πρωταγωνίστρια στη Διαφθορά έχοντας ποσοστό 63%. Όπως τόνισε ο κύριος Ράπτης » Ό,τι βγάζεις προς το φως, και μόνο που το βγάζεις έχεις λύσει το 50% του προβλήματος».
ΑΝ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ. Μια πρόταση καμπανιας ευαισθητοποιησης κατα της δωροδοκίας των γιατρών, με σκοπό την πρώτη απόπειρα αυτοκάθαρσης στο χώρο της υγείας!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ομιλία περί διαφθοράς όμως δεν σταματάει εδώ.

Αναπτύχθηκαν οι άτυπες πληρωμές στην Υγεία η παρούσα κατάσταση, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης και η τυπολογία του φαινομένου της διαφθοράς .
Ομιλητές σε αυτόν τον τομέα ήταν ο κύριος Βαρνάβας ( οφθαλμίατρος, Γεν Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) η κυρία Κουφοπούλου( Τμήμα οικονομικής επιστήμης, πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αναπληρώτρια Διοικήτρια και Αντιπρόεδρος ΔΣ Γ.Ν. Αθήνας ΚΑΤ- ΕΚΑ, καθώς και η κυρία Καστανιώτη ( Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Πελοποννήσου).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 95% των Ελλήνων δεν ανέφεραν πράξη διαφθοράς που συμβαίνει στους ίδιους ή της οποίας είναι μάρτυρες, ενώ το 24% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι δωροδόκησαν σε υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι έτσι το αισθάνθηκαν και ότι έπρεπε να δώσουν χρήματα ή ένα πολύτιμο δώρο πριν την ιατρική πράξη.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δυστυχώς το φακελάκι είναι έθιμο και πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας!

Ο τελευταίος άξονας και πολύ σημαντικός είχε να κάνει με τα Ιατρικά Λάθη και την αστική ευθύνη.

 Ο κύριος Αγουρίδης ( Επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Εταιρειας Επείγουσας Ιατρικής),τόνισε στην ομιλία του ότι το θέμα του ιατρικού λάθους είναι υπαρκτό σοβαρό, γνωστό και προβληματίζει τον ιατρικό κόσμο, τους πολιτικούς και το κοινό. Το 90% των ειδικευόμενων παραδέχτηκαν σοβαρά λάθη, ενώ το 31% αυτών των λαθών, θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο. Μόλις το 2% των γιατρών ανέφερε το λάθος του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κλείνοντας ο κύριος Βγόντζας ( Δικηγόρος και τέως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας), μίλησε για την Σύγκρουση καθηκόντων του ιατρού κατα την άσκηση του λειτουργήματος του και την αμυντική ιατρική!

Έκανε αναφορά στον κώδικα του Χαμουραμπί, που γράφτηκε πριν 4000 χρόνια και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σειρές νόμων. Ο κώδικας περιγράφει νόμους και τιμωρίες, στην περίπτωση παραβίασης των κανόνων. Εκεί υπάρχει ποινή για τον ιατρό και είναι η πρώτη διάταξη για ιατρική ευθύνη. Όταν ο ιατρός έπεφτε σε ιατρικό λάθος, αυτό που γινόταν ήταν να του κόβονται τα χέρια.

Στην Αγγλία σημερα καταβάλλονται αποζημιώσεις του 1 δις στερλίνων για ιατρικά λάθη το χρόνο, ενώ 70 δις δολάρια έχουν κοστίσει στης ΗΠΑ οι περιττές εξετάσεις το χρόνο για την αμυντική ιατρική.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο στηρίζεται στο Βυζαντινό Δίκαιο από την εποχή του Ιουστινιανού. Είναι πολυ δύσκολο να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί ιατρικού σφάλματος. Καθήκον του ιατρού είναι να οφελεί και όχι να βλάπτει.

Ελπίζουμε τα περισσότερα λάθη να επιλυθούν με την καλύτερη οργάνωση της ΠΦΥ!!!!