Hμερίδα Υπουργείου Υγείας: «Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών»
Στις 26 Απριλίου έγινε μια σημαντική ημερίδα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών«.
Οι άξονες που συζητήθηκαν ήταν:
Α) Λειτουργία γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών στα νοσοκομεία
Β) Λίστα χειρουργείων
Γ) Αποκεντρωμένες επιτροπές για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών
Δ) Διαφθορά στην υγεία
Ε) Ιατρικό λάθος, αστική ευθύνη, αμυντική ιατρική!
Αξίζει να τονίσουμε και να ξεχωρίσουμε δυο καλές πρακτικές
Η πρώτη έχει να κάνει με την λειτουργία γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στο οποίο το ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ξεχωρίζει κάνοντας εξαιρετικό έργο, δίνοντας λύση άμεσα στο μέτρο το δυνατόν, στα προβλήματα που προκύπτουν. Προϊστάμενος γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ο κύριος Σταύρος Κυριαζής!
Η δεύτερη καλή πρακτική έχει να κάνει με τη Λίστα Χειρουργείων. Είδαμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Λίστας που το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ξεχωρίζει με μια υβριδική εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε για τα επείγοντα, τακτικά κ.τ.λ. χειρουργεία με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
Για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών ο κύριος Υφαντής ( Καθηγητής Ψυχιατρικης , Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων) μας ανέπτυξε τον νέο νόμο για την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης της ψυχικής υγείας και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας!
Το πιο σημαντικό σημείο της ημερίδας ήταν όταν μας παρουσιάστηκε το Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς από τον κύριο Νίκο Ράπτη (Δικηγόρο). Μέσα από τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε όλο το Σχέδιο!
Η ομιλία περί διαφθοράς όμως δεν σταματάει εδώ.
Ο τελευταίος άξονας και πολύ σημαντικός είχε να κάνει με τα Ιατρικά Λάθη και την αστική ευθύνη.
Κλείνοντας ο κύριος Βγόντζας ( Δικηγόρος και τέως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας), μίλησε για την Σύγκρουση καθηκόντων του ιατρού κατα την άσκηση του λειτουργήματος του και την αμυντική ιατρική!
Έκανε αναφορά στον κώδικα του Χαμουραμπί, που γράφτηκε πριν 4000 χρόνια και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σειρές νόμων. Ο κώδικας περιγράφει νόμους και τιμωρίες, στην περίπτωση παραβίασης των κανόνων. Εκεί υπάρχει ποινή για τον ιατρό και είναι η πρώτη διάταξη για ιατρική ευθύνη. Όταν ο ιατρός έπεφτε σε ιατρικό λάθος, αυτό που γινόταν ήταν να του κόβονται τα χέρια.
Στην Αγγλία σημερα καταβάλλονται αποζημιώσεις του 1 δις στερλίνων για ιατρικά λάθη το χρόνο, ενώ 70 δις δολάρια έχουν κοστίσει στης ΗΠΑ οι περιττές εξετάσεις το χρόνο για την αμυντική ιατρική.
Το ευρωπαϊκό δίκαιο στηρίζεται στο Βυζαντινό Δίκαιο από την εποχή του Ιουστινιανού. Είναι πολυ δύσκολο να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί ιατρικού σφάλματος. Καθήκον του ιατρού είναι να οφελεί και όχι να βλάπτει.
Ελπίζουμε τα περισσότερα λάθη να επιλυθούν με την καλύτερη οργάνωση της ΠΦΥ!!!!