Νέα & Άρθρα

Webinar για τα ρευματικά νοσήματα και τις φαρμακευτικές επιλογές_10 Ιουνίου 2020

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο webinar για τα ρευματικά νοσήματα και τις φαρμακευτικές επιλογές

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 2ο διαδικτυακό σεμινάριο για τα ρευματικά νοσήματα και τις φαρμακευτικές επιλογές. Το διαδικτυακό σεμινάριο παρακολούθησαν πάνω από 2.200 άτομα.Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Pfizer και Digital Task.

« Δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική θεραπεία, κάθε άρθρωση είναι ξεχωριστή. Η προσβολή κάθε οργάνου απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση και πρέπει να ληφθούν επίσης ότι υπάρχουν συχνές συννοσηρότητες στους ασθενείς» ανέφερε ο κος Μιχάλης Αγγελάκος, Ρευματολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ, Δ’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν.

«Οι ασθενείς από την πλευρά τους δεν θα πρέπει να ασκούν πίεση στο γιατρό τους αλλά και  από την πλευρά του γιατρού να μην υπάρχουν εμμονές. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς για την θεραπεία τους να συμβουλεύονται μόνο επίσημους φορείς και όχι τα forum» , συνέχισε ο κος Αγγελάκος.

Ο κος Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ επεσήμανε: « Ο γιατρός θα πρέπει να έχει καλή αντίληψη των θεραπειών που υπάρχουν για να κάνει επιλογή, γιατί στις μέρες μας οι θεραπείες αυτού του τύπου είναι ραμμένες σαν κουστούμι στο κάθε ασθενή».

«Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ιδιαιτερότητες που έχει ο ασθενής και όχι η νόσος. Πλέον η ιατρική δεν αντιμετωπίζει περιστατικά αλλά ανθρώπους. Πρέπει ο γιατρός να γνωρίζει το κάθε φάρμακο και να το ταιριάζει στον ασθενή. Ο γιατρός δεν αποφασίζει ερήμην του ασθενή αλλά οφείλει να τον ενημερώσει πρώτον  γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των θεραπειών δεν είναι για όλους και δεύτερον μπορεί να υπάρξουν μια ή και περισσότερες παρενέργειες» τόνισε ο κος Κούβελας.