Νέα & Άρθρα

23 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Sjögren

23 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Sjögren

23 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Sjögren

                                                             Σύνδρομο Sjögren: Ένα χρόνιο  συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα 

23 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Sjogren που προσβάλλει όλο το σώμα

Μέσος όρος χρόνου διάγνωσης του νοσήματος  σε ένα συμπτωματικό ασθενή: 4,7 χρόνια

Η έγκαιρη διάγνωση και η υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τους ασθενείς με το Σύνδρομο Sjögren, το χρόνιο συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει όλο το σώμα.

Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Sjögren, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου,ημέρα γενεθλίων του  Dr.  Henrik Sjögren, Οφθαλμίατρου από την Σουηδία,  που διέγνωσε  για πρώτη φορά το νόσημα το 1933.

Βασικός στόχος της Παγκοσμίας Ημέρας, σύμφωνα με την κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρο της  Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποιήση της ιατρική κοινότητας, των  αρχών αλλά και του κοινού σχετικά με το σύνδρομο Sjögren. Επιπρόσθετα,σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να τονιστεί η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Το σύνδρομο Sjögren, επεσήμανε ο κος Τζιούφας Αθανάσιος (Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας  ΕΚΠΑ  &  Δ/ντής του Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝΣ «Λαϊκό»), είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας.

Θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% εκ του οποίου είναι ακόμα αδιάγνωστο!

Η κύρια προσβολή του συνδρόμου αφορά τους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία μπορεί να πάσχει από  το σύνδρομο Sjögren.

Άλλα όργανα που μπορεί να προσβάλλει είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και πιο σπάνια το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες.

Περίπου 3%-5% των ασθενών με Σύνδρομο  Sjogren μπορεί να αναπτύξει  λέμφωμαΓι΄ αυτή την τελευταία περίπτωση υπάρχουν ξεκάθαροι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως η διόγκωση των παρωτίδων και η πορφύρα του δέρματος που εμφανίζονται στην έναρξη της νόσου.

Το σύνδρομο  Sjögren μπορεί να εμφανίζεται μόνο του (πρωτοπαθές σύνδρομο Sjögren) ή να αλληλεπικαλύπτεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.

Για το λόγο αυτό, πολλές φορές, είτε υποδιαγνώσκεται, είτε παραβλέπεται. Δυστυχώς σήμερα, ένας ασθενής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια  για  να λάβει μια επίσημη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren.

Θεραπευτικά χορηγούνται ανοσοτροποιητικά φάρμακα, ανάλογα με τη κλινική έκφραση του συνδρόμου και τα όργανα τα οποία προσβάλλει.

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren. Γίνεται ενεργός έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου.

 Για περισσότερες πληροφορίες, όποιος ενδιαφέρεται  μπορεί :

  • Να καλέσει την Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
    τηλ.: 210 8237 302 (εργάσιμες ημέρες εκτός ΣΚ, και ώρες 10:00 – 16:00)
  • Να στείλει e-mail στο helpline@arthritis.org.gr  &  στο  info@arthritis.org.gr
  • Να γίνει μέλος της ομάδας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στο facebook (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα).