Νέα & Άρθρα

9η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

9η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

9η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α.

Η 9η συνάντηση της δεύτερης ομάδας του Π.Α..(πρόγραμμα εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης ατόμων με ρευματικά νοσήματα) της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.) ολοκληρώθηκε 21 Μαΐου 2016 για να προσφέρει ενημέρωση και ανακούφιση στα μέλη της. Θέμα της οι “Τρόποι διευκόλυνσης της καθημερινότητας” των ατόμων με ρευματικά νοσήματα και ομιλητές της οι αξιολογότατοι κος Κουρνέτας Παύλος  (Φυσικοθεραπευτής) και κα Κεραμιώτου Κυριακή (Εργοθεραπεύτρια).  

Ο κος Κουρνέτας Παύλος ξεκίνησε με τα ευεργετήματα της φυσικοθεραπείας – που είναι αναλγητικά και θεραπευτικά – στις ρευματικές παθήσεις και ανέλυσε διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να εφαρμοστεί, ακόμα και στις περιόδους της έξαρσης της νόσου και των έντονων φλεγμονών. Παρουσίασε τα διαφορετικά είδη της φυσικοθεραπείας, τους λόγους που εφαρμόζεται , ανάλογα με την περίπτωση και τα αποτελέσματα που προσδοκά να επιτύχει. Συνέστησε ανεπιφύλακτα την άσκηση μέσα στο νερό (θάλασσα ή πισίνα) και επέμεινε στην αναγκαιότητα της κίνησης (γενικότερα), της αερόβιας αλλά και της ελεγχόμενης δυναμικής άσκησης (μόνο με ειδικό),   των διατάσεων και της μυικής ενδυνάμωσης, με σκοπό την αύξηση του εύρους της κίνησης των μπλοκαρισμένων αρθρώσεων. Η ακινησία και το γήρας ανήκουν στους παράγοντες που προάγουν τη νόσο. 

Ακόμα και στις περιπτώσεις των αρθροπλαστικών επεμβάσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά, η άσκηση και η φυσικοθεραπεία συμβάλλουν ευεργετικά στη βελτίωση της κινητικής δυνατότητας και κατ’ επέκταση στη διάρκεια ζωής της επέμβασης (σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση των μαλακών μορίων – τενόντων και μυών – επάνω στα οποία στηρίζεται η αρθροπλαστική επέμβαση). Διαβεβαίωσε δε την ομάδα, ότι όλα τα παραπάνω δεν αυξάνουν τη δράση της νόσου, αντίθετα, ένα δυνατότερο μυικό σύστημα αμύνεται καλύτερα στις επιθέσεις της.  

Τέλος, επισήμανε τη σημασία μίας έγκαιρης διάγνωσης (ακόμα και μικρή καθυστέρηση μπορεί να είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της νόσου), τις επισκέψεις στο γιατρό και τη συστηματική  λήψη της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής και προέτρεψε όλα τα μέλη της ομάδας να μην χάνουν το κίνητρο τους. Κίνηση ΝΑΙ, κόπωση ΌΧΙ !  

Στη συνέχεια η κα Κεραμιώτου σύστησε στην ομάδα την επιστήμη της εργοθεραπείας και παρουσίασε το έργο που επιτελεί στην περίπτωση των ρευματικών νοσημάτων. Περιέγραψε με γλαφυρότητα τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα άτομο με δυσκολίες στη λαβή ή στην κίνηση, να διευκολύνει την καθημερινότητά του και να εξυπηρετηθεί όπως όλοι στις βασικές δραστηριότητες (ατομική καθαριότητα, ντύσιμο, ψώνια, μαγείρεμα κλπ.) τροποποιώντας κατάλληλα τους χώρους του σπιτιού του. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στον κάθε χώρο ενός σπιτιού: μπάνιο, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, καθιστικό και παρουσίασε μεθόδους και εργαλεία (έξυπνα αντικείμενα που βρίσκει κανείς με ευκολία στο εμπόριο και δεν κοστίζουν ακριβά), που απλουστεύουν τη χρήση του χώρου που ζει ο πάσχοντας και αποτρέπουν την άσκοπη επιβάρυνση μυών και αρθρώσεων. Επιβάρυνση που, σε μία φλεγμένουσα ή ήδη παραμορφωμένη άρθρωση, μόνο επιδείνωση μπορεί να προκαλέσει. Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάλληλη διαμόρφωση και του εργασιακού χώρου. Σημείωσε δε ότι πρέπει πάντα (μετρώντας με τα κατάλληλα μηχανήματα, πχ. δυναμόμετρα, τη λειτουργικότητά του) να γίνεται πριν από όλα τα άλλα, αξιολόγηση του νοσούντα, του σπιτιού του και του χώρου εργασίας του.  

Τέλος αναφέρθηκε με θέρμη στις αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες που έχει η εφαρμογή  ναρθήκων στις πληγείσες αρθρώσεις: μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή, ξεκουράζουν και υποστηρίζουν τις αδύναμες αρθρώσεις, προλαμβάνουν την παραμόρφωση και επαναφέρουν την άρθρωση στη θέση της, βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.  

Το πιο αξιοσημείωτο στην παρουσίαση αυτή, ήταν οι διαφάνειες που χρησιμοποίησαν και οι δύο ομιλητές , με εικόνες τόσο των μηχανημάτων και των αντικειμένων για τα οποία μίλησαν, όσο και του θεωρητικού πλαισίου που υποστήριξαν, δίνοντας ζωή στην ομιλία τους και τραβώντας τόσο το ενδιαφέρον της ομάδας, που κανένας δεν αντιλήφθηκε το πέρας της ώρας που για πρώτη φορά ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμό της. 

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές για το σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισαν την ενημέρωση της ομάδας και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 με θέμα: Η Διατροφή στους Α
σθενείς με Ρευματικά Νοσήματα.