Ψυχοκοινωνικός τομέας

  • Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης

Για άλλη μία χρονιά, ο Ψυχοκοινωνικός Τομέας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ξεκινά να σχεδιάζει τις δράσεις του, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των μελών της. Φέτος, και για πρώτη φορά εν όψη πανδημίας, έχει προκύψει η ανάγκη για τη δημιουργία διαδικτυακών ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό με ασφάλεια τηρώντας όλα τα απαραίτητα για αυτή μέτρα.

Με χαρά λοιπόν, ανακοινώνουμε την έναρξη 2 ομάδων Ψυχολογική Υποστήριξης, όπου θα έχουν στόχο την κοινωνικοποίηση, την ένταξη του ατόμου στην κοινότητα, την κινητοποίηση του να μοιραστεί τις δυσκολίες του με τους άλλους, την υποστήριξη για τη διαχείριση του νοσήματος, καθώς και την ευαισθητοποίηση για την ψυχική διάσταση του νοσήματος και την διαχείριση των δυσκολιών με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι την φετινή χρονιά. Στην ομάδα τα μέλη ενθαρρύνονται να μιλήσουν αυθόρμητα για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Οι ομάδες θα συναντιούνται σε εβδομαδιαία συχνότητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Skype και θα συντονίζονται από την ομαδική αναλύτρια της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Αϊβάτογλου Αγγελική .Για δεύτερη χρονιά φέτος, θα υποστηρίξουν εθελοντικά την παραπάνω δράση οι ψυχολόγοι , ομαδικοί αναλυτές κα Βλαχάκη Άννα, κα Σιμωνίδου Μάγδα.  Οι ομάδες θα έχουν μέγιστο αριθμό μελών τα 6 άτομα και κάθε συνεδρία θα διαρκεί 90 λεπτά.

Τα μέλη ενθαρρύνονται να είναι συνεπή στην παρουσία τους και στο χρόνο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι το ακόλουθο:

Α’ ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τετάρτη, 14.00-15.30, από 4/11/2020 έως 2/6/2021.

Συντονισμός: Αϊβάτογλου Αγγελική

Β’ ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Παρασκευή,  12.30 έως 14.00, από 6/11/2020 έως 4/6/2021.

Συντονισμός: Αϊβάτογλου Αγγελική

Η ένταξη στην ομάδα προϋποθέτει μια συνάντηση με την συντονίστρια προκειμένου να συζητηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες του ατόμου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο της γραμμής 210 8237302, (σε μία ομάδα από τις δύο).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η δράση απευθύνεται μόνο σε μέλη Αθήνας.

Η συντονίστρια

Αγγελική Αϊβάτογλου


  • Γραμμή υποστήριξης

Εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σας υπενθυμίζει ότι μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για ρευματικά νοσήματα (210 8237302).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν από κάποιο ρευματικό νόσημα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19, είναι η άμεση απειλή της υγείας τους. Παράλληλα, υπάρχουν και οι δευτερογενείς δυσκολίες, που αφορούν την ψυχική υγεία. Το άγχος, ο φόβος και ο πανικός δίνουν την σκυτάλη στην κούραση που έχει προκληθεί όλο αυτό το διάστημα μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση για όλο τον πληθυσμό. Οι κατά πρόσωπον υπηρεσίες ψυχικής υγείας αναγκαστικά διακόπτονται μέχρι νεοτέρας, ακολουθώντας όλοι μας τις επίσημες οδηγίες της Πολιτείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο συγχρωτισμός με άλλους ανθρώπους, ακόμα και εάν πρόκειται για το πλαίσιο μιας ομάδας στήριξης, συνίσταται να αποφεύγεται. Αυτό, κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους, και δη τους νοσούντες, σε απομόνωση, στην αύξηση του στρες και του φόβου τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Η πανδημία του COVID-19 μας περιορίζει, για ένα διάστημα τουλάχιστον, και φαίνεται ότι δεν μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, να επεξεργαστούμε και να διαχειριστούμε όλες αυτές τις δυσκολίες με τη φυσική παρουσία κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανταποκρινόμενη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προτείνει την υπηρεσία της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ως μία λύση απαραίτητη και αναγκαία, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, υποστήριξη ή έστω ενημέρωση, ανεξάρτητα από το σε ποιο μέρος της Ελλάδας ζουν. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 πμ – 16.00 μμ. Στην γραμμή απαντούν εκπαιδευμένοι στη διαχείριση του χρόνιου νοσήματος ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές. Σας προτρέπουμε όλους εσάς, που χρειάζεστε βοήθεια, στήριξη ή/και ενημέρωση, να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σε αυτή τη συγκυρία είμαστε ΟΛΟΙ μαζί! Δεν χρειάζεται να το περάσει κανείς μόνος.

Σημείωση: Εάν καλείτε στην γραμμή και δεν υπάρχει ανταπόκριση, σιγουρευτείτε ότι καλείτε στις ώρες λειτουργίας ή αναμένετε να σας καλέσουμε πίσω, καθώς δεχόμαστε πολλές κλήσεις καθημερινά και ενδέχεται η γραμμή να είναι κατειλημμένη.

 


  • Ατομικές συνεδρίες υποστήριξης

Πολύ συχνά μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία αναδύεται η ανάγκη για μια κατά πρόσωπο επαφή με το ψυχολόγο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Σε αυτή την περίπτωση προσφέρεται η δυνατότητα ατομικών συνεδριών στην έδρα μας. Αυτές εξυπηρετούν την άμεση παροχή φροντίδας και στήριξης σε περιόδους κρίσης, την παροχή συμβουλευτικής αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την νόσο αλλά και την δυνατότητα αξιολόγησης για την περαιτέρω καθοδήγηση του ατόμου. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 10 συνεδρίες, η διάρκεια τους είναι 50 λεπτά και η συχνότητα τους ορίζεται κατά περίπτωση.

Πραγματοποιούνται από τη ψυχολόγο Νικολέττα Κουσουρή.


  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης

Σκοπός του Προγράμματος Αυτοδιαχείρισης (Π.Α.) αποτελεί η παροχή στα άτομα με ρευματικά νοσήματα επαρκούς πληροφόρησης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητα τους με μεγαλύτερη ευκολία, διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Το πρόγραμμα δομείται και υλοποιείται με τρόπο που να προάγει την ενδυνάμωση των ατόμων με  ρευματικά νοσήματα, την κινητοποίηση του καθενός αλλά και την μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα συντονίζεται από άτομα με ρευματικά νοσήματα και εμπλουτίζεται με τη συνεργασία επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε σχετικές με την πάθηση υπηρεσίες.

Το Π.Α. υλοποιείται σε 12 συναντήσεις των 90 λεπτών και περιλαμβάνει 2 ομάδες των 24 ατόμων.

Παρακάτω αναφέρονται σχηματικά οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται:

1.Γνωρίζοντας το νόσημα μου
2. Η επαφή με το θεράποντα
3. Η επαφή με το σύστημα υγείας
4. Υπηρεσίες Πρόνοιας – ΚΕΠΑ – Δικαιώματα ΑΜΕΑ
5. Ψυχική Υγεία – Υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον
6. Διευκόλυνση λειτουργικότητας στην καθημερινότητά- Φυσικοθεραπεία
7. Διευκόλυνση λειτουργικότητας στην καθημερινότητά- Εργοθεραπεία
7. Άσκηση
9. Διατροφή
10. Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης της πάθησης

 Το πρόγραμμα υποστηρίζει για το διάστημα  4 Μαρτίου 2020 – 4 Μαρτίου 2021 η εταιρεία  


  • Δράσεις ενημέρωσης για το έργο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και την σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα νοσοκομεία και άλλους χώρους υγείας

Στοχεύοντας στην καλύτερη ενημέρωση και υποστήριξη των ατόμων που νοσούν αλλά και στη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση μας με το σύστημα υγείας, τους ιατρούς, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό των χώρων υγείας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης. Επισκεπτόμαστε τα εξωτερικά ιατρεία των ρευματολογικών τμημάτων των νοσοκομείων και τους χώρους νοσηλείας ενημερώνοντας αλλά και ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των νοσούντων αλλά και του προσωπικού.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους τις εταιρείες Abbvie, Amgen & Pfizer