Απολογισμός κύκλου Δεκτικής Μουσικοθεραπείας
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος από ατομικές συναντήσεις Δεκτικής Μουσικοθεραπείας – Guided Imagery & Music, που προσφέρθηκαν εθελοντικά για 6 μέλη του συλλόγου της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως μέλη με δυσκολία μετακίνησης και γι’ αυτό το λόγο, κάποιες από τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στους χώρους των μελών. Με κάθε μέλος πραγματοποιήθηκαν 6 ατομικές συναντήσεις σε συχνότητα δύο εβδομάδων, ενώ με επόμενη δράση θα υπάρξει δυνατότητα συναντήσεων και για νέα μέλη.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων που διήρκεσαν 3 μήνες, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να στοχεύσουν σε προσωπικά θέματα, όπως άγχος, πένθος και άλλα καθημερινά προβλήματα ζωής, που επηρεάζουν το προσωπικό βίωμα και συναίσθημα, να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη του εαυτού σε αντίθεση με τη στήριξη στους άλλους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μέσα από το άκουσμα μουσικής αναζήτησαν αίτια, εμπόδια και στόχους θεμάτων, που τους απασχολούσαν, ώστε να γνωρίσουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να πετύχουν καλύτερο επίπεδο ζωής, ενσωματώνοντας νέες ‘θεάσεις’. Παράλληλα μπόρεσαν να διερευνήσουν διάφορες σωματικές εντάσεις και να χαλαρώσουν μειώνοντας συγχρόνως, τα επίπεδα του στρες.
Μουσική & Θεραπεία
Η μουσικοθεραπεία αποτελεί πλέον μια αναγνωρισμένη επιστήμη ανάμεσα σε άλλες παραϊατρικές επιστήμες, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η ψυχολογία, τόσο στις παραϊατρικές υπηρεσίες, όσο και στις ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που διαθέτουν οι υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές (Wigram Τ., Pedersen Ν.Ι. & Βonde L.O., 2002).
Έρευνες στον εγκέφαλο δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να προκαλεί θετικές βιοχημικές αλλαγές στης εγκεφαλικές περιοχές, που είναι συνδέονται με τη διαχείριση του άγχους και του στρες (Angelucci, Ricci, Padua, Sabino, & Tonali, 2007; Eldar, Ganor, Admon, Bleich, & Hendler, 2007). Ειδικότερα, περιορίζει την ανάγκη για αγχολυτικά φάρμακα και διευκολύνει τον ύπνο (Ευδοκίμου- Παπαγεωργίου, 1999). Η πρόοδος της απεικονιστικής τεχνολογίας (fMRI, PET scan) αποκαλύπτει πως η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο και στην κατάθλιψη, όπως επίσης και ως μέσο ενίσχυσης του ανοσοβιολογικού συστήματος σε πολλές κατηγορίες ασθενών (Δρίτσας, 2003).
Τέλος, η ακρόαση μουσικής συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου στη χρόνια οστεοαρθρίτιδα (McCaffrey R, Freeman E. 2003).
Ειδικότερα, μια τεχνική που έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στην υποστήριξη της χαλάρωσης είναι η Δεκτική Μουσικοθεραπέια, Guided Imagery through Music (GIM). Η διαδικασία αυτή περιέχει το συνδυασμό βαθιάς χαλάρωσης και ασκήσεων συγκέντρωσης, που παρουσιάζονται ως εικόνες ύστερα από ειδικά επιλεγμένη μουσική (S. E. Hammer,1996).
Ο επίσημος ορισμός της Δεκτικής Μουσικοθεραπείας GIM, μας πληροφορεί ότι το GIM είναι μία μουσική εστιασμένη στη διερεύνηση της συνειδητότητας (Association of Music and Imagery 1999).
Τόσο η ενεργητική όσο και η δεκτική μουσικοθεραπεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέματα προσωπικής ανάπτυξης και σε μη κλινικό πληθυσμό αφού χρησιμοποιούν κυρίως τη μουσική, ως μέσο για να επιτύχουν εξω-μουσικούς στόχους, στοχεύοντας προς την αλλαγή της συμπεριφοράς και την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.
Έχουν ως στόχο ν’ αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώσουν τη σωματική, κοινωνική, επικοινωνιακή, συναισθηματική, διανοητική και πνευματική υγεία και ευεξία μέσα από ειδική επαγγελματική παρέμβαση (WFMT, 2011). Ειδικότερα η Guided Imagery & Music, δύναται να αξιοποιηθεί ως μια πρωτότυπη δεκτική διεργασία για την ανάπτυξη του εαυτού, αφού επιτρέπει την πρόσβαση στα ασυνείδητα συναισθήματα, εικόνες και μνήμες, προάγει την ενδυνάμωση (Blake & Bishop, 1994), συμβάλει στην αλλαγή της αίσθησης του εαυτού και της διάθεσης, στη βελτίωση των σχέσεων, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στη μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων (Παπανικολάου Ε. 2011), στη θεραπεία εθισμών, στην απόκτηση διορατικότητας στα προβλήματα, στην αίσθηση περισσότερης ενέργειας, στην αύξηση της ανεξαρτησίας και στην αποδοχή ή στη θεραπεία σωματικών προδιαθέσεων (Belland, 1994).
Κυριακή Μαστοράκη
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Βιογραφικό Συντονίστριας
H Κυριακή Μαστοράκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως ωρομίσθια καθηγήτρια μουσικής σε Δ/νσεις Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας, της Θεσ/νίκης, της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Έχει συμμετέχει σε Επιμόρφωση και Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει εκπαιδευτεί στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία, European Bonny Method GIM Training Program, με την Κα Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Εκπαιδεύτρια GIM και στην Ανθρωπιστική Συμβουλευτική –Συνθετική, (COSCA), στο Athens Synthesis Center. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μουσικοθεραπείας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συνεργαστεί με φορείς, όπως: Οικοτροφείο Α.Με.Α «Κυβέλη», ΚΛΙΜΑΚΑ, Αττική, Ίδρυμα Σωματείο Α.Mε.Α. «Η Ζωή», Θεσ/νίκη, Πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για Άτομα με Αναπηρία Γρ. Νεολαίας Νομ. Θεσσαλονίκης, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες ΑΝ.ΕΔ. Κέρκυρας. Από το Σεπτέμβριο 2016 υποστηρίζει την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στις δράσεις του Ψυχοκοινωνικού Τομέα.