Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Άλλες μέθοδοι απεικόνισης του σώματος

Άλλες μέθοδοι απεικόνισης

Άλλες μέθοδοι απεικόνισης

Υπάρχουν άλλοι τρόποι απεικόνισης του σώματος για την παραγωγή εικόνων καθώς και άλλοι τρόποι χρησιμοποίησης των ακτίνων Χ, εκτός της συνηθισμένης ακτινογραφίας σε αρθρώσεις ή κόκαλα.

Αρθρογραφία: σ’ αυτή γίνεται ένεση μιας ειδικής χρωστικής μέσα στην άρθρωση ώστε να φανεί με περισσότερη λεπτομέρεια όταν γίνει η ακτινογραφία.

Αγγειογραφία: ορισμένες φορές, ειδική χρωστική μπορεί να δοθεί με ένεση σε κάποιο αγγείο για να εκτιμηθεί η κυκλοφορία με σύγχρονο ακτινολογικό έλεγχο (ο ιατρικός όρος της εξέτασης είναι “αρτηριογραφία” ή “φλεβογραφία”, εφόσον η ένεση γίνει σε αρτηρία ή φλέβα αντίστοιχα)

Αξονική τομογραφία: αυτός ο τύπος εξέτασης με ακτίνες Χ δίνει περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες για το σκελετό σε εικόνες τριών διαστάσεων, μέσω ενός έξυπνου τρόπου πρόσθεσης πολλαπλών ακτινολογικών εικόνων.

Σπινθηρογράφημα οστών: αυτή η εξέταση επιτυγχάνεται με την είσοδο στο αίμα, μέσω ένεσης σε φλέβα, μιας πολύ μικρής ποσότητας μιας ουσίας, η οποία έχει ενωθεί με κάποιο ραδιενεργό υλικό. Αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν περιοχές στο κόκαλο που έχουν φλεγμονή.

Μαγνητική τομογραφία: σε αυτή την εξέταση χρησιμοποιούνται πολύ ισχυρές μαγνητικές δυνάμεις για την παραγωγή εικόνων από τα μαλακά μόρια που δεν ανιχνεύονται με τις ακτίνες Χ, κυρίως ο χόνδρος, οι τένοντες και τα νεύρα. Επίσης, μπορεί να εντοπιστούν σημεία της φλεγμονής. Είναι πολύ χρήσιμη εξέταση για την σπονδυλική στήλη και το γόνατο.

Διπλής ενέργειας απορροφησιομετρία µε ακτίνες Χ (DEXA): αυτός ο τύπος εξέτασης με ακτίνες Χ χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πυκνότητας των οστών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοπόρωσης. (∆είτε το βιβλιαράκι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α “Οστεοπόρωση”).

Υπερηχογράφημα: αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται για να δει κανείς αν υπάρχει συλλογή υγρού γύρω από αρθρώσεις ή τένοντες. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του κινδύνου από οστεοπόρωση.

Ανάλυση αρθρικού υγρού: Όλες οι φυσιολογικές αρθρώσεις που έχουν κίνηση έχουν στο εσωτερικό τους μια μικρή ποσότητα υγρού (ο ιατρικός όρος είναι “αρθρικό υγρό”) που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό. Αν αυτό το υγρό αυξηθεί σε όγκο τότε μπορεί η άρθρωση να διογκωθεί. Η εξέταση αυτού του υγρού μπορεί να είναι πολύ σημαντική στη διάγνωση ή των λοιμώξεων ή της ουρικής αρθρίτιδας. Για την εξέταση αυτή το υγρό αφαιρείται από την άρθρωση χρησιμοποιώντας σύριγγα και µια βελόνα. Η βελόνα δεν μπαίνει μέσα στο κόκαλο αλλά στο χώρο που υπάρχει μεταξύ των οστών (ο ιατρικός όρος είναι “αρθρική κοιλότητα”). Συνήθως αυτό δεν είναι περισσότερο άβολο από μια αιμοληψία, για εξέταση αίματος. Επίσης, η αφαίρεση αυτού του υγρού μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ανησυχίας του ατόμου και της διόγκωσης της άρθρωσης. Μετά την αφαίρεση του υγρού, αυτό μπορεί να εξεταστεί στο εργαστήριο.

Βιοψία Η βιοψία είναι όταν ένα μικρό τμήμα ενός ιστού αφαιρείται από τον οργανισμό ώστε να μπορεί να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο. Μπορεί να γίνει βιοψία σε σχεδόν οποιονδήποτε ιστό του οργανισμού, με τοπική ή γενική αναισθησία. Θα γίνει μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο για να τεθεί η διάγνωση. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε τμήµα του οργανισµού. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ιστός κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να αποφασισθεί η θεραπεία.

Εξέταση ούρων Αυτή μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ορισμένων θεραπειών µε φάρμακα.

Λιγότερο συχνές εξετάσεις Αρθροσκόπηση: χρησιμοποιείται ένα μικρό τηλεσκόπιο (ο ιατρικός όρος είναι “αρθροσκόπιο”) για να κοιτάζει κανείς μέσα στην άρθρωση.

Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ): αυτή u951 η εξέταση είναι ένας τρόπος της εκτίμησης της καλής λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς. Μπορεί να επηρεαστεί σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας και ρευματισµούς. Η εξέταση αυτή είναι απολύτως ανώδυνη.

Σπειρομέτρηση: αυτή είναι μια λειτουργική εξέταση της αναπνοής με την οποία αξιολογείται πως λειτουργούν οι πνεύμονες. Οι πνεύμονες μπορούν να επηρεαστούν από την αρθρίτιδα και επίσης ορισμένες φορές από την θεραπεία. Η εξέταση αυτή είναι απολύτως ανώδυνη.

Βλέποντας στο μέλλον Όπως μπορείτε να εκτιµήσετε από αυτό το βιβλιαράκι, η ιατρική οµάδα έχει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία εξετάσεων και διαφορετικών τεχνικών. Ορισμένες είναι φθηνές και εύκολες να γίνουν, ενώ άλλες είναι ακριβές και πρέπει να γίνουν μόνο σε ορισμένα κέντρα ή μπορεί να έχουν μεγάλο χρόνο αναµονής. Η έρευνα προχωράει συνεχώς για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων εξετάσεων που θα βοηθήσουν την ιατρική οµάδα να διαγνώσει και να παρακολουθήσει την αρθρίτιδα σας.