Αυτό το φυλλάδιο έχει σκοπό να εξηγήσει με απλά λόγια τί είναι η αγγειίτιδα, πώς αναγνωρίζεται, πώς αντιμετωπίζεται, και τί μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην θεραπεία της. Όλοι οι μορφές-τύποι αγγειίτιδας εξηγούνται περιληπτικά, ενώ δίνονται πηγές πληροφοριών που μπορούν να φανούν χρήσιμες. Υπάρχουν πολλοί τύποι αγγειίτιδας. Παρόλο που δεν είναι ακόμη γνωστά τά αίτια που προκαλεί πολλούς από αυτούς, υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές.
Τι είναι η Αγγειΐτιδα;
Αγγειίτιδα σημαίνει ότι τα αγγεία του σώματος είναι σε κατάσταση φλεγμονής. Ο όρος –ίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή, έτσι, για παράδειγμα όταν κανείς έχει αρθρίτιδα, έχει φλεγμονή στις αρθρώσεις του. Όταν μέρος του σώματος είναι σε φλεγμονή, πρήζεται και είναι συνήθως άβολο ή επώδυνο (παρόλο που στη περίπτωση της αγγειίτιδας δεν θα μπορέσετε να δείτε πρήξιμο στο σώμα). Τα αγγεία είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν το αίμα στο σώμα.
Υπάρχουν τρείς τύποι αγγείων που μπορούν να προσβληθούν από την αγγειίτιδα:
- Οι αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε διάφορα μέρη του σώματος- σε όργανα του σώματος (όπως οι νεφροί και το συκώτι) και σε ιστούς του σώματος (όπως το δέρμα).
- Οι φλέβες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά.
- Τα τριχοειδή αγγεία, τα οποία είναι μικροσκοπικά αγγεία μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών, από όπου το οξυγόνο και άλλες ουσίες περνούν από το αίμα στους ιστούς του σώματος.
Τα όργανα και οι ιστοί του σώματος χρειάζονται μια κανονική ροή αίματος για να λειτουργούν σωστά. Εάν τα αγγεία έχουν φλεγμονή αυτό μπορεί να μπλοκάρει ή να μειώσει τη ροή του αίματος. Το τοίχωμα των αγγείων μπορεί ακόμη να διαταθεί- αυτό είναι που ονομάζουν οι γιατροί ανεύρυσμα. Ένα ανεύρυσμα μπορεί να σκάσει (σκίσιμο) και να προκαλέσει προβλήματα. Το διάγραμμα στη σελ. 4 δείχνει ένα αγγείο που φλεγμαίνει στο οποίο η ροή του αίματος έχει μειωθεί.
Περισσότερα..
%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%99%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%94%CE%91