Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σε τι ωφελεί το Τάι Τσι Τσουάν;

taitsi

Σε τι ωφελεί το Τάι Τσι Τσουάν;

Η συνεπής και χρόνια εξάσκηση στο Τάι Τσι Τσουάν γυμνάζει ήπια το σώμα και ενδυναμώνει τις φυσικές ικανότητες, χαρίζοντας ισορροπία, ταχύτητα, ευλυγισία και αντοχή. Μέσω της αύξησης της εσωτερικής ροής της ενέργειας, εναρμονίζει το σώμα, τον νου και το πνεύμα, απαλύνει το στρες και τα επακόλουθά του, λύνει και χαλαρώνει όλο το μυϊκό σύστημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών και νοητικών εντάσεων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και τις υπόλοιπες σωματικές λειτουργίες, δυναμώνει τη μνήμη και γενικά συμβάλλει στη βελτίωση όλων των πτυχών της υγείας και της ζωής του ατόμου. Γενικά, οι θετικές επιδράσεις του Τάι Τσι Τσουάν στην υγεία του ανθρώπου είναι τέτοιας αξίας και τόσες πολλές, που αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο ασκείται σε αυτό η τεράστια πλειονότητα των ασκουμένων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όσο περνούν τα χρόνια και τα ευεργετήματα του Τάι Τσι Τσουάν θεμελιώνονται βαθύτερα στη συνείδηση των ανθρώπων, όχι μόνον με βάση την εμπειρία αλλά και την επιστημονική έρευνα, όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσοκομεία στη Δύση συνιστούν το Τάι Τσι Τσουάν στους ασθενείς τους, ενώ στην Κίνα αυτή η τακτική είναι θεσμός χρόνων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι το αυθεντικό Τάι Τσι Τσουάν αναπτύσσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη σωματική ευφυΐα, καθιστώντας το άτομο ικανό να εκτελεί πολύ μεγάλο αριθμό πολύπλοκων και απαιτητικών τεχνικά κινήσεων, καθώς και να ανταποκρίνεται σε  δύσκολες καταστάσεις και κάτω από συνθήκες πίεσης, μένοντας χαλαρό και ήρεμο. Αυτές οι ικανότητες αποτελούν το θεμέλιο για το χτίσιμο πολύ υψηλών ικανοτήτων στον τομέα της αυτοάμυνας, οι οποίες ωστόσο απαιτούν πολύ άσκηση, χρόνο και κόπο για να επιτευχθούν. Κατ’ αυτήν την έννοια, το Τάι Τσι Τσουάν δεν ενδείκνυται για ανθρώπους οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα να μάθουν να αμύνονται. Εκτός όλων των άλλων, το Τάι Τσι Τσουάν απαιτεί, αλλά και καλλιεργεί, απίστευτη υπομονή και επιμονή από τον συνεπή ασκούμενο σε αυτό. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι τόσο απρόσμενα υψηλά που πραγματικά αξίζουν τον κόπο.

 

Πηγή:https://www.taichichuan.gr  

 

Ιατρική έρευνα

 Η παραδοσιακή κινέζικη μορφή άσκησης, το ται τσι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και των σωματικών δυσκολιών που προκαλεί η αρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στη μελέτη, μια ομάδα ανθρώπων ηλικίας 60 ετών με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα έκανε ται τσι για μια ώρα, δυο φορές την εβδομάδα, επί 12 εβδομάδες, ενώ άλλη ομάδα έκανε ασκήσεις στρέτσιγκ για το ίδιο διάστημα.

Όσοι ασκήθηκαν με ται τσι εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στον πόνο, λιγότερη κατάθλιψη και βελτίωση στη λειτουργικότητα και στη γενική υγεία, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Chenchen Wang, του Ιατρικού Κέντρου Tufts στη Βοστόνη, σε συνέδριο του αμερικανικού κολεγίου Ρευματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο. Το ται τσι φαίνεται να αποτελεί σημαντική προσέγγιση για τη φροντίδα του εαυτού και τον έλεγχο του γονάτου, σημειώνει ο Wang. Η έρευνα παρέχει τις τελευταίες ενδείξεις ότι το ται τσι μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί ανθρώπους με αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συνήθης μορφή αρθρίτιδας, εμφανίζεται όταν χόνδροι στις αρθρώσεις του σώματος φθείρονται με τον καιρό. Δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ επιδεινώνεται με τον καιρό. Στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο όταν κάποιος στέκεται ή περπατά. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 40 άτομα. Ο Wang δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη μελέτη. Όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα για μια δεκαετία.