Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Aτομικές και Oμαδικές συνεδρίες

Aτομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης

    Πολύ συχνά μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία αναδύεται η ανάγκη για μια κατά πρόσωπο επαφή με το ψυχολόγο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Σε αυτή την περίπτωση προσφέρεται η δυνατότητα ατομικών συνεδριών στην έδρα μας. Αυτές εξυπηρετούν την άμεση παροχή φροντίδας και στήριξης σε περιόδους κρίσης, την παροχή συμβουλευτικής αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την νόσο αλλά και την δυνατότητα αξιολόγησης για την περαιτέρω καθοδήγηση του ατόμου. Η διάρκεια τους είναι 50 λεπτά και η συχνότητα τους ορίζεται κατά περίπτωση.

Ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης

   Οι ομάδες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με μια σωματική νόσο λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη για τη ζωή και που σε κάθε περίπτωση θέτει μια πρόκληση στην ψυχική ζωή του ατόμου, στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

   Οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης διακρίνονται ανάλογα με το στόχο, τη διάρκεια, τα χαρακτηριστικά των μελών, τη μέθοδο που ακολουθούν κ.α.

   Στην Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα οι ομάδες είναι ομοιογενείς, δηλαδή με μέλη που τα συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό στο οποίο κατά κύριο λόγο επικεντρώνεται η προσοχή της ομάδας (π.χ. χρόνιος πόνος, φροντίδα παιδιού με χρόνια νόσο κ.α., συγγενής ή φίλος με χρόνιο νόσημα).

   Τέτοιες ομάδες μπορούν να μεταδώσουν αρκετές πληροφορίες σε γνωστικό επίπεδο (στρατηγικές διαχείρισης του προβλήματος, εξήγηση των συμπτωμάτων, ενημέρωση γύρω από αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά κ.α.) ενισχύοντας παράλληλα την αίσθηση ότι κανείς δεν είναι μόνος μπροστά στη δυσκολία.

   Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος όπου ο καθένας με τον προσωπικό του ρυθμό θα μπορέσει να μοιραστεί τις ανησυχίες, τους φόβους και τους προβληματισμούς που μπορεί να συνοδεύουν μια χρόνια πάθηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το άτομο που νοσεί υποστηρίζεται στην επεξεργασία των δυσκολιών που επιφέρει το νόσημα και την βελτίωση των στρατηγικών διαχείρισης του, με στόχο την ανακούφιση και την απενοχοποίηση.

  Παρακάτω μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τις ομάδες που θα λειτουργήσουν τη φετινή χρόνια 2015-2016

Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης  (Οκτώβριος- Μάιος)

Τι είναι – σε ποιον απευθύνεται

    Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης έχει ψυχοεκπαιδευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κάποιο ρευματικό νόσημα και δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχη ομάδα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. .

   Πρόκειται για ομάδα λόγου όπου τα μέλη επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους ανάλογα με το ρυθμό και την επιθυμία του καθενός. Ο συντονιστής έχει ρόλο διευκολυντικό της αλληλεπίδρασης ενώ φροντίζει τη δημιουργία και τη διαφύλαξη ενός ασφαλούς χώρου για τα μέλη.

   Η ομάδα στοχεύει να καταπολεμήσει την απομόνωση και την απόσυρση που συχνά συνοδεύει τη χρόνια πάθηση και να ενθαρρύνει το άτομο που νοσεί να μοιραστεί τις δυσκολίες του με τους άλλους. Προάγει την ανταλλαγή πληροφοριών και αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης των δυσκολιών που φέρνει ένα χρόνιο νόσημα στην καθημερινότητα μας.

   Μέσα από την ομάδα προσπαθούμε μαζί να περιορίσουμε το άγχος, το φόβο και την απελπισία που μπορεί να μας έχει καταβάλει, αναζητώντας τρόπους να διαχειριστούμε τον πόνο, την αβεβαιότητα αλλά και την αλλαγή στη βιωματική εμπειρία του σώματος άρα και του εαυτού.

Πότε –που;

  Από Οκτωβρίου ως  Μάιο, στα γραφεία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Κυψέλης 2, Αθήνα, 3ος όροφος). Η ημέρα και η ώρα θα οριστεί ανάλογα με τους περιορισμούς των συμμετεχόντων και τις διαθεσιμότητες των επαγγελματιών της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α..

Τι πρέπει να γνωρίζω για την συμμετοχή μου;

   Η συμμετοχή στην ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης προσφέρεται στα μέλη της Ε.Λ.Ε.ΑΝ.Α. χωρίς κόστος.

   Η ομάδα συναντιέται με εβδομαδιαία συχνότητα σε σταθερό τόπο και χρόνο και έχει μέγιστο αριθμό μελών τα 10 άτομα. Τα μέλη ενθαρρύνονται να είναι συνεπή στην παρουσία τους και στο χρόνο

   Η ένταξη στην ομάδα προϋποθέτει μία ή περισσότερες συναντήσεις με τον συντονιστή, προκειμένου να συζητηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες του ατόμου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ως την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στην γραμματεία στο τηλέφωνο 2108847268

 

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση